Fietsweek Den Haag 2017 officieel van start

06/10/2017

Fietsdebat trok vandaag Hagenaars, die de fiets een warm hart toedragen, naar de bioscoopzaal van Pathé

 
Gemiddeld fietsen er 15.000 mensen per dag door de Grote Marktstraat. Het fietsgebruik zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen. Deze groei levert nieuwe uitdagingen op, zoals de aanleg van goede fietsvoorzieningen. Bij de aftrap van de Fietsweek vanmiddag in Pathé gingen wethouder De Bruijn en afgevaardigden van de Fietsersbond, de ANWB, Royal Haskoning DHV, een fietsondernemer en een filmmaker hierover met elkaar en de zaal in debat om het fietsbeleid van de gemeente Den Haag aan te scherpen.

Voorafgaand aan het debat zorgde de fietsfilm “Why we Cycle” over de Nederlandse fietscultuur voor een mooie inleiding. Vervolgens werd er aan de hand van meerdere stellingen gedebatteerd. Met name over de strooifietsen, zoals O-bike, ontstond een uitgebreide discussie met uiteenlopende meningen. Tegenstanders van strooifietsen zijn bang dat deze voor overlast zullen zorgen in de stad (zoals bij Amsterdam en Rotterdam is gebeurd), maar de voorstanders zien vooral kansen met name in een goed voorbereid deelfietssysteem. De uitkomsten van het debat worden gebruikt om het Haagse fietsbeleid verder aan te scherpen en uit te werken. De komende maanden zullen nog vaker bijeenkomsten over het Haagse fietsbeleid worden georganiseerd.

Zangfietspad:
Aan het eind van het debat werd de gemeente verrast met een officieel “Zangfietspad” aangeboden door de Fietsersbond. Een zangfietspad is een blauw bord waarop staat aangegeven dat je daar mag zingen op de fiets. Veel fietsers willen graag zingen, maar voelen enige schroom om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Fietsersbondcolumniste / kunstenaar Mapije bedacht daarom in 2013 een oplossing: een zangfietspad. De borden zijn inmiddels geplaatst in de componistenbuurt waar je nu officieel (mee) kan zingen!

Meer over de Fietsweek:
De gemeente Den Haag organiseert samen met partners van 6 tm 13 oktober de Fietsweek Den Haag. Hagenaars fietsen met elkaar 5 miljoen kilometer per week. En dat neemt gezien de populariteit van het fietsen de komende jaren alleen maar toe. Dat is goed nieuws, want fietsen is een gezonde en schone manier van vervoer. Om al deze fietsers in het zonnetje te zetten, organiseren gemeente en partners in de fietsweek allerlei activiteiten voor en over de fiets(er).

Voor meer informatie en de volledige uitkomsten van het debat mail naar: fiets@denhaag.nl

< Terug